The Journey

  • Openingsprogramma

Openingsprogramma DOTE Festival 2019

Een speciaal openingsprogramma dat ingaat op de visie van het festival. Het is de start van de reis, die het festival dit jaar maakt en verweeft presentaties van ons collectieve schrijfproject Second-Hand Body alsook de installatie 2048 – What Does Not Make Us One. Aansluitend vindt de theatervoorstelling Light Theory van Onur Karaoğlu plaats.

2048 – What Does Not Make Us One: Alaa Minawi ontwikkelde speciaal voor Dancing on the Edge een onderzoekende installatie, die elke bezoeker uitnodigt om in zichzelf op zoek te gaan naar betekenissen van ‘belonging’. Door de installatie te ondergaan, activeren we ons lichaam en worden we bewust van ons persoonlijke vertrekpunt.

Second-Hand Body: vijf schrijvers uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Nederland zijn gevraagd om samen een tekst te schrijven. Fadi El Tofeili, Driss Ksikes, Liwaa Yazji, Lina Mounzer en Babs Gons. De eerste schrijver startte vanuit ons voorstel van Second-Hand Body: door de hoofdpersoon van de tekst een tweedehands lichaam, kwaliteit of identiteit dat al een eigen geschiedenis belichaamt, toe te kennen. Ze zijn uitgenodigd om op reis te gaan door verschillende pagina’s, gebruikmakend van tekst als performance. De tekst, schrijvers en de hoofdpersonen bewegen tussen verschillende geleefde en verbeelde levens, grenzen, steden, socio-politieke realiteiten en geschiedenissen.

Light Theory: Anna is een geleerde in het middeleeuwse Istanbul. Feraye is een jonge studente, die aan de oorlog in Syrië is ontsnapt. Kaan is een acteur, die Istanbul voor altijd wil verlaten. Ze worden alle drie in verschillende tijden gedwongen om een plek achter zich te laten. Kort voordat ze hun koffers sluiten, pauzeert elk van hen even, om na te denken of zij iets vergeten zijn. Een archeologe uit de verre toekomst presenteert haar ontdekking, waarmee ze deze drie verhalen vertelt. Ons leven is een onherroepelijke opeenvolging van geforceerde reizen. Light Theory verkent de potentiële betekenis van de sporen die we in onze gemeenschappelijke toekomst achterlaten.
“Terwijl (Light Theory) werkelijk origineel, creatief en geestverruimend is, is het ook zacht en oprecht..” Zeynep Aksoy, Sanatatak
“(Kaan) vertelt het verhaal van de huidige homogemeenschap, dat een sterkte band met het land heeft, terwijl velen bijna klaar zijn om haar achter te laten” Kultigin Akbulut, T24

Na afloop van Light Theory zingt en speelt de talentvolle Seval Okyay saz in de Zindering.

13/11/2019 20:30
Utrecht Stadsschouwburg Utrecht
inclusief Light Theory | 2048- What Does Not Make Us One Tickets

Related Events

Hoor je ergens thuis?
Een persoonlijke en krachtige kijk op migratie in heden en verleden
Hoe zijn lichamen beschreven?